Susanna Wesley

În cele ce urmează nu e vorba despre o superwoman, cum am numi-o noi acum. Dar, vom vedea, Susanna Wesley a fost o femeie care Îl cunoaștea pe Dumnezeu ca Tată, pe Isus Hristos ca Mântuitor și Îl avea ca ajutor pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu.

Mamă a 19 copii, Susanna Wesley este una dintre cele mai remarcabile figuri din galeria femeilor credinței. S-a născut în ianuarie 1669, fiind ultima din cei 25 de copii ai dr. Samuel Annesley. Tatăl ei, provenind dintr-o familie puritană, a absolvit Universitatea Oxford și a fost hirotonit ca pastor. El a învățat-o să citească și să gândească pentru ea însăși. Amintindu-și această perioadă din copilărie, Susanna Wesley scria: „Am fost înconjurată de cărți bune și am învățat să am propria judecată”. Nu a mers la Universitate și nu a avut nici o educație formală; în secolul XVII acest lucru nu era posibil pentru o femeie. Susanna mărturisea: „Dacă Universitatea ar fi admis femei m-aș fi regăsit printre studenți, inclusiv printre dezbaterile teologice și tipăriturile școlii.” Soțul ei, Samuel, a absolvit Universitatea Oxford în anul 1688 și în noiembrie, același an, s-au căsătorit. Au avut 19 copii, pe care Susanna i-a iubit foarte mult. La rândul lor, aceștia au iubit-o cu aceeași măsură. John mărturisea că atunci când avea 6-7 ani se gândea că niciodată nu se va căsători „pentru că nu voi putea găsi o soție așa cum are tatăl meu”.

Susanna și-a ținut casa cu foarte multă strictețe: dietă simplă, devoțiune în fiecare dimineata si seara, pedeapsa stricta daca era cazul, supraveghere atenta a educatiei copiilor. Susana a fost perseverenta in a-i invata pe copii Biblia, Latina, Greaca, anatomie, teologie, poezie. Valorile invatate in camin au fost: toleranta si acceptarea celorlalti, compasiune fata de saraci, iubire fata de lume, generozitate, ospitalitate, prietenie, fidelitatea.

Cele 16 reguli prin care Suzanna Wesley si-a guvernat caminul:
1. Copilul trebuie invatat sa se roage de indata ce poate vorbi.
2. Propria vointa trebuie supusa Planului Salvarii.
3. Cumintenia este obligatorie in timpul inchinarii.
4. Invata pe copil teama de Domnul.
5. Mancatul intre mese nu este permis.
6. Medicamentul se ia fara comentarii.
7. La ora 8 copiii trebuie sa fie in pat.
8. Copiii nu vor primi ceva atunci cand plang ci atunci cand cer politicos.
9. Pentru a preveni minciuna, o greseala marturisita si indreptata nu va fi pedepsita.
10. Nu este permis ca un act pacatos sa ramana nepedepsit.
11. Nu pedepsi copilul de doua ori pentru o singura greseala.
12. Pretinde si rasplateste comportamentul bun.
13. Orice incercare de a fi pe plac, oricat de mica ar fi, trebuie incurajata.
14. Pastreaza dreptul proprietatii chiar si in lucrurile marunte (respecta proprietatea).
15. Respecta cu strictete toate promisiunile.
16. Nu neglija educatia in favoarea muncii.

A facut o regula din a petrece, o data pe zi, o ora cu cate unul din copiii ei. Copiii iubeau acest timp linistit petrecut cu mama – timp de rugaciune si discutii. In timpul acestei ore, ea putea sa se intereseze de starea sufletului, progresul, temerile, asteptarile si tintele lor. In acest mod luau nastere deprinderile unei auto evaluari periodice.

Atat de profunda a fost influenta Susannei Wesley asupra fiilor ei, incat a fost numita “Mama Metodismului”; desi niciodata nu a rostit o predica, sau a publicat vreo carte, nici nu a fondat o biserica. Doi dintre fii ei, John si Charles, pe cand erau studenti la Oxford au intemeiat miscarea metodista, aplicand in mare masura exemplul de invatare din caminul lor. In cartea Songs of the Church , Lady M´Dougall scria: “Daca vreodata o femeie s-a putut bucura ca a adus copii pe lume, aceasta femeie a fost Susanna Wesley. Fii ei, John si Charles, au schimbat fata Angliei. Au fost canalele prin care binecuvantarea lui Dumnezeu a fost revarsata pana la capatul pamantului. Prin ei a venit reinviorarea Bisericii lui Hristos ».

Cu adanca admiratie, Samuel Wesley scria aceste cuvinte copiilor sai : « Stiti ca aveti una dintre cele mai bune mame…si mai presus de toate, dulcile sfaturi si indemnuri materne pe care vi le-a dat adesea, de a va teme de Dumnezeu. » Susana Wesley a trait suficient de mult ca sa vada roadele muncii sale; cu doua luni inainte de a muri in Iulie 1742, fiul ei, John a predicat o serie de prelegeri de reinviorare in casa lor din Epworth, Anglia, celei mai mari multimi care se adunase vreodata in tinutul acela.

In timpul ultimelor clipe de boala, cu familia adunata in jur, le-a spus: „Copii, curand voi fi eliberata. Cantati un psalm de lauda lui Dumnezeu.”

Aceasta este istoria uneia dintre cele mai respectate femei din istoria crestinismului. Biografia ei ne reveleaza povestea unei femei care a folosit fermitatea conducerii si credinta ca sa ofere o crestere, o educatie si o disciplina spirituala copiilor. Devotamentul ei fara rezerve fata de Dumnezeu si fata de familie, in ciuda saraciei, a necazurilor, a unor dificultati matrimoniale, ofera o inspiratie uimitoare. Adam Clark scria: “Am cunoscut multe femei pioase, Susanna Wesley le intrece pe toate!”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s