Povestea crizei…

Într-un sătuc de câmpie, a venit un investitor străin, însoţit de asistentul lui. A bătut la prima uşă întâlnită şi i-a spus proprietarului:

– Uite, eu sunt colectionar de broscuţe. Dacă îmi aduci o broscuţă, am să îţi dau pe ea 10 euro. Ţăranul a fugit repede în pădurea din spatele casei şi a prins o broscuţă. I-a dat-o investitorului, şi-a luat cei 10 euro şi le-a spus vecinilor despre ce afacere a făcut.

A doua zi, fiecare ţăran s-a dus la investitor cu câte o broscuţă, pe care a vândut-o cu 10 euro. După cateva zile, investitorul le-a spus sătenilor:

– Văd că afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuţă am să vă plătesc câte 20 de euro. Ţăranii au dat fuga în pădure, au prins broscuţe şi le-au predat pentru 20 de euro bucata, investitorului.

După alte câteva zile, acesta s-a întors în ţara sa, presat de afaceri, lăsându-l pe asistent cu broscuţele, urmând ca el să se întoarcă după cel mult o săptămână. Înainte de a pleca, le-a spus:

– Dragii mei, sunt nevoit să mă întorc urgent în ţară. Vă promit însă că la întoarcere am să cumpăr de la voi broscuţele cu 60 de euro bucata. Şi a plecat, în uralele sătenilor fericiţi de pleaşca ce a dat peste ei.

A doua zi, asistentul investitorului a adunat sătenii şi le-a spus:

– Fraţilor, m-am gândit la o afacere pentru voi. Şeful meu se va întoarce peste două săptămâni şi vă va plăti câte 60 de euro pentru fiecare broscuţă. Dacă vreţi, vi le vând eu înapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veţi vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumuşel. Ce spuneţi?

Sătenii, s-au adunat la sfat şi au decis că o aşa afacere nu mai prind ei degrabă. Au pus mână de la mână, s-au împrumutat pe la cunoscuţi, pe la bănci, care pe unde a putut, şi au cumpărat broscuţele înapoi cu 35 de euro bucata.

Asistentul investitorului a luat banii, a plecat după şeful său, iar pe săteni nu i-a mai căutat nimeni, niciodată. Au rămas cu banii daţi, cu împrumuturi scumpe la bănci şi fără să deţină niciun activ în plus faţă de ceea ce aveau inaintea afacerii.

Aceasta este povestea crizei, pe înţelesul celor care nu au deprins cotloanele businessului bancar.

Ștefania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s