Efect placebo – efect nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei! Şi, întrucât mintea subconştientă este cea care controlează corpul nostru şi întreaga viaţă, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de întâmplări – unele plăcute, altele extrem de neplăcute.

Multă lume a auzit de efectul placebo. În cadrul unui experiment medical, ţi se dă un medicament despre care ţi se spune că este foarte eficient – de pildă ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testează ‘medicamentul’, aproximativ 50 constată într-adevăr că au scăpat de durerea de stomac, dar, surpriză! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţă de zahăr acoperită cu un înveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahăr. Şi atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari?

Forţa sugestiei: li s-a spus că se vor face bine, au fost convinşi că se vor face bine şi s-au făcut bine. În fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastră crede, poate realiza.

Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. În cadrul unui experiment similar, ţi se dă o pastilă despre care eşti avertizat că îţi va face rău – de pildă crampe stomacale. De data aceasta, numărul celor ce se plâng de dureri la stomac este de 90 din 100 de voluntari! Evident era aceeaşi pastilă inofensivă de zahăr. Se constată însă că forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.

Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative, în primul rând prin presã: inundaţii, cutremure, avioane prăbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe răutăcioase ale colegilor, accidente de maşină etc. Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru, iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem încrederea într-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se întâmple ce e mai rău. Şi, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se întâmplă. Dăm vina pe ursită, pe guvern, pe socri, pe colegi , fără să observăm că, de fapt răul este în noi. L-am lăsat să pătrundă în mintea noastră ori de câte ori a vrut, fără să realizăm că trăim în casă cu un duşman.

Gata! Puneţi piciorul în prag! Începând de astăzi închideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi. Evitaţi să mai urmăriţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. În fond aveţi 40-50 de canale prin firma de cablu. Urmăriţi emisiunile educative şi cele care să vă refacă starea optimistă: muzică, divertisment, Mr.Bean… .

Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietă, critică şi condamnă. Dacă aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rău, şeful dumneavoastră, gândiţi-vă foarte serios să vă căutaţi un alt loc de muncă. Altfel, rămânând alături de ei, riscaţi să vă condamnaţi la o viaţă de eşec şi frustrare.

Asociaţi-vă cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Dacă vreţi să aveţi o viaţă de succes, trebuie să staţi cât mai mult în preajma unor oameni de succes. Învăţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.

Desigur, dacă sunteţi o persoană pretenţioasă nu întotdeauna veţi găsi la Tv sau radio ce să urmăriţi. Atunci, şi nu doar atunci citiţi Scriptura.  Analizaţi şi cu această ocazie dacă Isus Hristos a fost/ este un Om de succes!

Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cărţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmărind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.

Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative. Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastră şi folosiţi-le pentru a vă atinge obiectivele.

Vă sugerez un mic exerciţiu pe care să-l faceţi zilnic, timp de două săptămâni:

1) nu vă mai plângeţi de nimic, nici măcar în sinea dumneavoastră, nici faţă de alţii;

2) nu mai urmăriţi jurnalele de ştiri la TV;

3) nu ascultaţi văicărelile celor din preajmă, cereţi-le să schimbe subiectul.

    Dacă aveţi răbdarea să faceţi acest exerciţiu, veţi observa că perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.

Vă sugerez să urmaţi îndeaproape sfaturile scrise aici, vă gândeaţi şi voi la aşa ceva, însă nu aţi avut probabil timp să vă hotărâţi când să începeţi. Şi mai mult, să nu uitaţi că Cel care ne poate vindeca sufletele şi ne poate ajuta în toate circumstanţele vieţii este Dumnezeu. La El trebuie să apelăm şi Cartea Lui dacă o citim, cu gândul să învăţăm şi să punem în practică ceea ce citim vom fi ajutaţi.

Succes!
Ștefania

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s